10 ting du kan gjøre for å bidra til å redde planeten vår

Du kan gjøre små ting hver dag for å bidra til å redusere utslipp av klimagasser og gjøre mindre skade på miljøet.

Å “bli grønn” er nemlig mye lettere enn du tror. Det er små ting du kan gjøre hver eneste dag for å bidra til å redusere utslippet av klimagasser og gjøre mindre skade på miljøet. Å ta vare på jorden vår er ikke bare et ansvar vi har – det er et privilegium. I denne ånden har vi listet opp 10 ting du kan gjøre for å bidra til å redde jorden vår.

Vær oppmerksom på hvordan du bruker vann

De små tingene kan gjøre en stor forskjell. Hver gang du skrur av vannet mens du pusser tennene dine, gjør du noe bra. Har du en lekkasje i toalettet ditt? Du kan kaste bort 200 liter vann om dagen bare på dette. Prøv å drikke vann fra springen i stedet for flaskevann, slik at du ikke kaster bort all den emballasjen også. Vask klærne i kaldt vann når du kan. Skift ut den gamle springen med en nytt, miljøbesparende kjøkkenarmatur fra Bauhaus. Her finner du et omfattende utvalg produkter til hele huset ditt fra de beste produsentene. Kjøp her.

La bilen stå hjemme

Hvis du kan la bilen stå bare to dager i uken, vil du redusere klimagassutslippene betydelig i løpet av et år. Kombiner dine ærender – ta postkontoret, supermarkedet og skomakeren på den samme ruten. Dette vil spare deg for både drivstoff og tid.

Gå eller sykle til jobb, skole eller hvor som helst

Du kan redusere klimagasser mens du brenner noen kalorier og forbedrer helsen din. Hvis du ikke kan gå eller sykle, kjør til jobben sammen med noen andre i bilen. Hver bil som ikke er på veien gjør en forskjell.

Resirkuler avfallet ditt

Du kan også bidra til å redusere forurensning bare ved å kaste den brusflasken i et annet boss-spann. Hvis du må velge mellom to produkter, velg det produktet med minst emballasje. Hvis en kontorbygning med 7000 ansatte  resirkulerte hele deres kontorpapiravfall i ett år, ville dette utgjøre nesten det samme som om 400 biler ble parkert.

Kompost

Tenk på hvor mye søppel du kaster i løpet av et år. Å redusere mengden fast avfall du produserer i løpet av et år betyr å ta opp mindre plass i depoter, slik at skattepengene dine kan brukes et annet sted. Dessuten er kompost en godt, naturlig gjødsel. Kompostering er enklere enn du tror!

Skift ut lyspærene med sparepærer

Kompakte fluorescerende lyspærer (CFLer) varer 10 ganger lenger enn en standard lyspære og bruker minst 60% mindre energi! Hvis du skal shoppe nye apparater eller til og med hjemme-elektronikk, ser du etter ENERGY STAR-produkter, som har møtt kravene fra EPA for energieffektivitet. Fra desember 2016 hadde ENERGY STAR hjulpet familier og bedrifter i USA med å spare hele $295 milliarder på strømutgifter og forhindret mer enn 2,1 milliarder metricons utslipp av klimagasser de siste to tiårene (Lær mer om riktig avhending av CFLer.) Hvis det er noe du trenger til hvilket som helst rom i huset ditt, kan du også besøke nettsiden til Unoliving.no. Her finner du det fineste og største utvalget av møbler på nettet.

Gjør ditt hjem mer energieffektivt og spar penger

Rengjør luftfiltrene, slik at systemet ditt ikke trenger å jobbe overtid. Få en programmerbar termostat slik at du sparer energi når du ikke er hjemme. Når du går i sengs, reduser termostatinnstillingen – du vil ikke merke de ekstra gradene av varme eller luftkondisjonering mens du sover.

Vedlikehold bilen din

Dekk med for lavt lufttrykk reduserer drivstofføkonomisk kjøring med opptil tre prosent og fører til økt forurensning og høyere klimagassutslipp. Dette øker også dekkslitasjen, så det vil spare deg for penger i det lange løp hvis du regelmessig husker på å sjekke lufttrykket i dekkene dine.

Kjør smartere

Reduser hastigheten din – bare det å kjøre i 70 km/t i stedet for 80 km/t på motorveien, vil spare deg for mye penger hvert år. Det å akselerere og bremse for hardt kan faktisk også redusere drivstofføkonomisk kjøring, så ta det rolig med bremse- og gasspedalen.

Slå av lysene i hjemmet ditt

Når du ikke er hjemme, dra ut stikk-kontakten for alle elektriske apparater som ikke er i bruk. Det tar bare et sekund å være miljøbevisst!