6 tips til et perfekt hjemmekontor

Er du en av dem som drømmer om å kunne jobbe hjemme? Mulighetene er mange, og når du har funnet en oppstartside er det bare å bygge det perfekte hjemmekontoret.

Det er mange som drømmer om å kunne jobbe mer hjemme. Og du trenger nødvendigvis ikke starte for deg selv for å realisere denne drømmen. Mange bedrifter ser nemlig nå verdien av å tilby sine ansatte å jobbe hjemme en eller flere dager i uken.

Og når du tenker over det er det mange fordeler med å jobbe hjemme – også for bedriften.

Fordeler med hjemmekontor

Tenk, for det første, litt på dette med trivsel. For eldre mennesker høres det kanskje litt rart ut an en bedrift skal kunne tillate en ansatt å sitte hjemme for å jobbe, men trivselsfaktoren er blitt et nøkkelord også i norske bedrifter.

På mange måter konkurrerer mange bedrifter nå om folk, og da gjelder det å gi de beste vilkårene. Økt lønn trenger ikke være den største gulroten for alle, og flere kunne sikkert tenke seg til og med å ofre en høyere lønn for den friheten det er å jobbe hjemme et par dager i uken.

Mye å gjøre

Og for en rekke mennesker som jobber på kontor er det selvsagt mange funksjoner en nå kan utføre hjemme. Vi trenger ikke engang nevne internett, videokonferanser, live-deling av desktop, virtuelle telefonlinjer og sånne ting, men heller bare slå fast at det eneste du vil gå glipp av ved ikke å være på et kontor er å kunne møte kollegaene dine fysisk.

Hvor viktig er dette? Vel, det er nok avgjørende at du kan møte de du jobber med jevnlig, men må du se alle hele tiden? Og er det mulig å være minst like effektiv dersom du foretar videokonferanser og telefonmøter?

Mange mener at dette er mulig

Starte for seg selv

Om ikke mange år vil nok svært mange norske bedrifter tilby hjemmebasert jobbing til mange flere. Men om du jobber med noe som krever at du er fysisk tilstede på et bestemt sted, og heller kunne tenke deg å jobbe hjemme – ja, da må du enten bytte jobb, eller starte opp en bedrift.

For eksempel en nettbasert bedrift.

Uansett hva du velger å gjøre trenger du likevel å planlegge og bygge et godt hjemmekontor som du kan bruke som base. Det er mange ting som skal klaffe, men i dag er dette tross alt svært mye enklere takket være teknologiutviklingen.

Her er seks tips til et perfekt hjemmekontor:

6. En god datamaskin

Et hjemmekontor vil inneholde mye teknologi. Om du ikke allerede har en datamaskin er dette noe å kjøpe, og gå da for en sterk maskin som jobber effektivt og gode selv med store programmer. Det er mulig du selv tror du ikke trenger all verdens med datakraft, men du skal ikke ha mange nettsider åpne samtidig med et par programmer (som Word eller Excel) før svakere maskiner bukker under for presset.

Tenk på at du bør ha en så ny datamaskin som mulig, med så mye RAM-minne som mulig. Resten blir økonomiske vurderinger, men sats ekstra på dette. Ikke minst fordi du nok kommer til å bruke en god del båndbredde og maskinkapasitet på videokonferanser.

5. Tenk på det elektriske anlegget

En av fordelene med å bygge et hjemmekontor fra bunnen av er at du kan spesialtilpasse alt. Og om du likevel skalha nytt gulv, skifte ut vegger og panel, eller i det minste male alt om, så kan detg lønne seg å tenke på å legge opp alle ledningene samt strømtilførselen du vil trenge på en god måte.

Det er ikke få kabler som skal strekkes på et hjemmekontor, og det kan være ganske frustrerende å jobbe i et miljø der alt ligger og flyter.

Så snakk med en elektriker i god tid.

4. Finn en god pult

Et godt arbeidsbord er en stor luksus. Ikke kjøp det minste bordet du finner. Og prøv heller ikke å knipe igjen for mye på lommeboken ved å bruke et bord du allerede har.

For ofte vil ikke dette bordet være godt nok for deg, og det vil da alltid være et eller annet som ergrer deg med bordet. Sannsynligvis at det er for lite.

Kjøp gjerne bare en stor, flott bordplate og et par bukker å legge den på. Poenget er å ha et stort og godt arbeidsbord.

3. Gi meg stolen, mor

Mens vi snakker om bord går tankene helt naturlig til stol. Også her er det et poeng ikke å spare seg til fant. Dersom du seriøst ønsker å arbeide hjemmefra, ja da skal du faktisk legge litt penger og energi i at alle detaljene blir gjennomført på en god måte.

Du har en god PC, du har et flott bord – sørg også for at stolen din tar vare på ryggen din.

Når dette med stol er sagt bør vi også hurtig nevne at en av de merkeligste trendene som finnes på kontormarkedet er ståpulter. Mange elsker å stå og jobbe, spesielt dem som slikter med ryggen. Så sett deg gjerne litt inn i dette også.

2. God belysning

Det er viktig at ditt hjemmekontor er bra opplyst. Tenk, for det første, på at du aller helst bør ha hjemmekontor på et sted der du får inn masse naturlig lys. Dersom det stedet du har sett deg ut i huset ikke kan tilby dette bør du vurdere å få inn et vindu eller en skylight.

Og glem heller ikke gode lamper.

1. En god plassering

Til syvende og sist er en god plassering i huset eller leiligheten viktig. Spesielt om du bor sammen med andre. Det er viktig at du kan ha ro rundt deg om du trenger det, så selv om en åpen kontorløsning kan være bra mange steder ellers er det ikke sikkert dette gjelder for hjemmet en bor i.

Det beste er et rom som ligger litt utenfor den generelle allfarveien i hjemmet – selve tråkket – og så er det jo mulig å besøke stue, kjøkken og andre av husets rom med en laptop dersom man ønsker det.

Sørg for å sette opp et skilt på døren inn til kontoret ditt, der det står tydelig merket at du nå er i ferd med å gå inn på ditt kontor. Du finner et utvalg av stiftemaskiner her.