Det viktigste med din bolig

I dagens Norge tar vi nordmenn en rekke ting forgitt. Vi lever i flotte boliger og leiligheter med tilgang på det meste. Selv om vi jobber hardt eller studerer til hjernen sprenger, så lever vi ganske komfortabelt her til lands. Se bare for deg alle de problemene mennesker i andre land møter på. Et av de vanligste problemene disse menneskene støter på er mangel på mat og drikkevann.

Disse to henger ofte sammen, fordi vannet er kilden til å dyrke den manglende maten, men når de ikke har vannet, får de heller ikke dyrket. Her til lands er vann den siste bekymringen, og her vi får det jo rett og slett direkte i springen, friskt og deilig. I mange land er ikke drikkevannet i springen hjemme mulig å drikke, og i enda flere land har de ikke engang en spring i hjemmet!

Vi i Norge er utrolig bortskjemte som har denne tilgangen, og det er absolutt ikke noe vi bør ta forgitt. I store byer i California, og nå nylig i Cape Town, har vannmangel vært et stort problem. Det å opprettholde store nok reserver samtidig som å tilby rent drikkevann er ingen enkel oppgave, og det kan fort være et problem nordmenn kan møte på i fremtiden også.

Rent drikkevann er ekstremt viktig

Drikkevannet vi får direkte inn i våre boliger er ikke helt det samme som finnes i innsjøen eller elva. Gjennom for eksempel UV desinfeksjon, blir en rekke bakterier og giftstoffer fjernet. Dette fenomenet er kanskje en av de aller største grunnene til at vi lever lenger i denne delen av verden, og lenger enn det vi gjorde her før. Der kjemikalier, bakterier fra dyr og mange andre giftstoffer før i tiden spredde seg inn i vårt drikkevann, har vi i dagens samfunn klart å luke dette ut.

Dette har ført til færre sykdommer og rent og godt drikkevann rett inn i våre boliger, som vi kan nyte gode helsebedringer av. I bunn og grunn er dette i perfekt kombinasjon med at vi rett og slett bare går rett bort til springen og får perfekt vann rett i glasset. I mange andre land må familier gå langt fra sine hjem for å i det hele tatt få tak i vann av en akseptabel standard.

Teknologien vi har for å fjerne bakterier i vann er dermed helt enestående, spesielt UV desinfeksjon. Vi bør lovprise det vi mange tar så altfor forgitt. Det å ha rent drikkevann er på ingen måter noe mange i verden har, og det er heller mer lent mot det motsatte. Tenk på hvor effektivt system vi har i Norge neste gang du drikker fra springen.