Hva gjør du når strømregningen blir for stor?

Oppvarming og energiforsyning i Norge er lagt opp rundt landets strømnett. Dette var en god og logisk prioritering den gangen nettet ble bygget ut. Norge har store vannkraftverk, og strømmen er fortsatt billig å produsere på grunn av de naturlige fordelene ved slike anlegg.

Likevel kan vi se at strømprisene stiger, og at regningen for vinteren ofte blir noe høy. I denne artikkelen finnes det flere fornuftige løsninger for å unnvike de store kostnadene som fyring med strøm. De stigende strømprisene fører nemlig også med seg, at det er blitt mer lønnsomt å satse på andre energikilder, og å investere i energisparende tiltak.

Første steg er likevel å orientere seg om prisene til strømleverandørene

Enøk hit eller dit, det første som du må gjøre, er å se nærmere på prisene til strømleverandørene prisene til strømleverandørene. Mange nordmenn, så mange som 1/3, betaler nemlig for mye for strømmen.

Grunnen til dette er ofte at de ikke gidder å sjekke hvilke alternativer som finnes i forhold til den avtalen som de har. Undersøkelser fra Forbrukerrådet viser dertil at de som oftest er de eldste som ikke har klar å følge med på den nye realiteten på energimarkedet. De holder seg gjerne til sin vante leverandør av gammel vane.

Ofte vil det lønne seg å bytte, og ofte vil det lønne seg å bytte avtale hos samme selskap. De beste strømavtalene over lang tid, er strømavtaler som har en flytende pris som er knyttet direkte opp til strømbørsen. Disse avtalene kalles spot-prisavtaler. Her får du alltid markedsprisen pluss et lite påslag for forvaltning og videreformidling.

NB: Ikke alle aktører i bransjen er helt til å stole på, og mange av de billigste selskapene vil gjerne prøve å overtale deg til å velge dyrere avtaler enn det originale lokketilbudet, men da er det bare å takke høflig nei. De billigste strømavtalene krever også gjerne at regningen betales via eFaktura, så om du vurderer å bytte, er det lurt å skaffe seg en nettbankkonto som støtter dette.

Det finnes også flere løsninger for å kutte strømkostnadene

Når du har forsikret deg om at du har en god avtale som sikrer deg billig strøm, så er det lurt å se hvor du kan spare inn litt av kostnadene. Som regel er den største posten på regnskapet fyring på vinteren, tett fulgt av vaskemaskin, tørketrommel og varmtvannstank.

Når det kommer til fyringen så kan det i første omgang være lurt å investere en liten varmepumpe. Den gir deg rundt 4 til 3,5 ganger så mye varme som en vanlig panelovn på samme forbruk av strøm, så lenge temperaturen ute holder seg over -7 grader.

Dertil kan det være lurt å installere en vedovn. De billigste variantene koster kun noen tusen kroner, og bidrar godt til å varme huset. Gjerne er dette et godt alternativ for den som bor på bygda, og har litt ekstra lagringsplass rundt huset, så vel som tilbud om billige leveranser av ved, eller egen skog. I byen blir det gjerne noe som gjøres mer for kosens skyld.

Når det kommer til husholdningsinnstallasjoner som varmtvannstanken, eller maskiner som vaskemaskin, og tørketrommel er dette også et område hvor man kan spare, når det er på tide å fornye dem. De fleste slike hjelpemiddel finnes i dag med egne varmepumper som låner varme fra omgivelsene, for så å gi dem fra seg ut i rommet igjen. Varmtvannstanken er unntaket, og krever gjerne ett hull i veggen for å hente varme utenfra, men også her kan det spares strøm når du trenger å fornye utstyret.