Hvilken type grill bruker minst energi og er billigst i drift?

Det finnes mange forskjellige måter å grille på, og ikke alle er like resursvennlige og gode for naturen eller lommeboka. I denne artikkelen ser vi nærmere på miljøvennlig grilling, og på hvordan du selv kan gjøre noen gode valg for hvordan du selv griller.

Engangsgrillen er en versting

Det finnes mange ting som vi kan gjøre bedre, og vi kan begynne der hvor skaden er størst og utgiftene er mest unødvendige. Hvert år kjøpes det i Norge rundt 1,2 millioner engangsgriller, og det er noe som vi kan bli bedre på. Selv om engangsgrillen i seg selv er billig, er den ikke noe godt miljøalternativ.

Engangsgrillen fører nemlig til at vi lager ganske store mengder med søppel. Noen steder, som i Sofienbergparken, kan du leie en grill for samme pris som en engangsgrill koster. Om du vil ta vare på miljøet, men også liker å grille når du er ute på tur, så kan det være lurt å kjøpe en liten bærbar grill som du fyller med grillkull i en pose, før du legger ut på vandring.

Om du liker å grille hjemme, burde engangsgrillen allerede være et utelukket valg. Hjemme griller du mest økonomisk med en stor grill som enten drives med kull, som er koselig og tradisjonelt, med gass, som er enkelt og relativt miljøvennlig, eller med strøm, som er litt dyrere, men også skånsomt mot miljøet, siden mye av strømmen vår kommer fra vannkraften.

Valget av en grill som kan brukes flere ganger er viktigere enn valget mellom kull, gass eller elektrogrill

Når det kommer til vanlige griller så finnes det veldig liten forskjell når det kommer til energieffektivitet, men vi kan trekke frem noen. I all hovedsak har en grill som fyres med trekull en sterk miljøfordel fordi trekull er co2-nøytralt.

Selv om gassgrillen gir deg mindre øyeblikkelig luftforurensning, siden gass brenner renere, så er gass ikke en fornybar energibærer.

Så lenge man bruker vannkraft til å drive en elektrisk grill, så er dette også et godt alternativ, når det kommet til miljøhensyn, men som regel er det dyrere å bruke strøm, enn det er å bruke gass.

Valget av kull, eller annet tilbehør til grilling

Når det kommer til valget av trekull og annet tilbehør til grillingen, så finnes det flere gode alternativer som både gagner miljøet og lommeboka.

Et godt skritt i riktig retning er at du kjøper grillkull som er merket med FSC-merket FSC-merket. Merket indikerer at trekullet er kommer fra hogst av regulert skog, som drives på miljøvennlig og bærekraftig vis. Merket er ikke en 100 % garanti, med det er en god indikator for at du griller miljøvennlig.

Ett annet godt steg er å droppe tennvæska. Det er faktisk mulig å starte en grill med briketter, som er laget for jobben, og inneholder langt mindre petroleum. Om du vil helt vekk fra petroleum er tørkede kongler ett godt alternativ. De inneholder mye olje fra trærne, fungerer bra, og er CO2-nøytrale. Du kan plukke dem selv, kanskje sammen med barna, så får du trimmet både dem og deg.

Spisevegring kamuflert som et miljøvalg?

Når man leser videre om miljøvennlig grilling, vil man også støte på en del raringer som vil gi deg dårlig samvittighet for at du spiser kjøtt. Spising av kjøtt er en miljøbelasting, sier de. Mye av grunnen til dette, er at det er kostbart å lage biff. Det merkes også i lommeboka. Om du noen gang har sittet ved siden av en vegetarianer i mer enn fem minutter, så har du sikkert hørt denne historien tidligere.

Men det er ikke ensbetydende med at alt kjøtt er en like stor belastning for miljøet. Svin og kylling koster det mindre å ale opp, og med det ble du til en miljøverner, neste gang du setter tennene i noen gode ribber.

Det finnes også andre gode alternativer for grillen. Fisk er noe som kan bli ganske digg, som en fylt laks, med rømme og sjalottløk, pakket inn i folie og lagt på grillen, eller fersk ørret, behandlet på samme måte.

Selv om oppdrettsfisk ikke er ensbetydende med et godt miljøregnskap, så ligger den på samme nivå som kyllingen. Det viktigste er likevel at maten smaker godt når den kommer av grillen, så ikke funder for mye på det siste aspektet, og god appetitt.