Renovering av boligen?

Bor du i en bolig som ikke er helt perfekt, men som har potensiale? Da er renovering den perfekte løsningen. Du slipper styret med å finne en ny bolig, flytting og alt stresset som følger med denne prosessen. Hvis du velger å renovere vil du også ha friheten til å gjøre akkurat det du vil. Du kan skape drømmeboligen. Tenker du ofte på at du ønsker bedre løsninger? Med renovering kan du få de perfekte løsningene for din bolig. Du får en frihet du aldri har mulighet til med flytting. Drømmeboligen er nærmere enn du tror. Mange legger bort ideen om stor renovering fordi de tenker at det er kostbart og for mye jobb, og de vet ikke hvor de skal starte. Her vil du finne de første stegene som må tas for å renovere boligen din. Du får også noen tips med tanke på det finansielle.

Selge eller renovere?

Du har kanskje spurt deg selv om det egentlig er noen vits i å renovere, eller om du skal selge i stedet. Svaret er at ja – du kan selvfølgelig det, men det er både positive og negative sider ved begge alternativene. Hvis du renoverer står du helt fritt til å velge hvordan du vil ha det, mens hvis du selger og kjøper nytt står du igjen med noe som mest sannsynlig ikke er akkurat slik du ønsker det. Når du renoverer så kan du finne de perfekte løsningene og implementere de i ditt eget hjem. En annen positiv side med renovering er at du ikke trenger å flytte, og vi vet alle hvor slitsomt det kan være. Du kan også spare deg stresset med å selge boligen og å lete etter en ny.

Renovering kan også være utrolig verdifullt i forhold til et fremtidig salg. Hvis du gjør de riktige renoveringene vil det ikke bare være positivt for deg nå – det vil også øke verdien på boligen for et salg i fremtiden. For potensielle kjøpere vil det ha mye å si at badet er nytt slik at de ikke trenger å bekymre seg for at det må pusses opp i nærmeste fremtid.

Det er også noen positive sider med tanke på salg fremfor renovering. Hovedforskjellen må være tidsbruken. Du kan flytte inn i et ferdig hus, og du slipper den lange ventetiden. Ventetiden der du til tider kanskje må sove andre steder på grunn av diverse renovering eller bråk. Du slipper også alt styret med budsjett, planlegging og lån.

Kan boligen din renoveres?

Selvfølgelig kan den det. Alle boliger har potensiale. Du er nok ikke så fornøyd med hvordan boligen din er akkurat nå, og du har kanskje vanskeligheter med å se hvordan den noen gang kan bli perfekt. Jo me sliten boligen din er, jo mer potensiale har den. Det kan være vanskelig å se potensiale i et slitent hus, men det betyr ikke at potensialet ikke er der. Prøv å se for deg drømmeboligen istedenfor hva som kan endres på din nåværende bolig. Finn ut hvordan drømmeboligen din ser ut, deretter kan du finne ut om din nåværende bolig kan gjøres om til drømmeboligen og hva som eventuelt må gjøres. Når du ser feilene, velg å se på dem som et potensiale istedenfor en feil. Hver eneste feil er egentlig en bedre løsning som bare ikke er funnet enda.

Start med din egen plan

Det første steget for å renovere boligen er å legge en plan på egenhånd. Du tror kanskje at du trenger å få håndverkere, elektrikere, rørleggere og liknende involvert med en gang, men det er viktig å først ha en form for slagplan. Det er selvfølgelig ikke alt du får planlagt uten profesjonell hjelp – du kan ikke planlegge det elektriske anlegget og slikt på egenhånd, men det er allikevel en god del du kan gjøre. Før du kontakter hjelp er det viktig å vite hva du vil. Du bør blant annet ha et omtrentlig budsjett. Hvis du starter uten et budsjett kan det fort koste deg en del mer enn planlagt. Du må også vite omtrentlig hva du vil oppnå med renoveringen. Vil du at boligen skal få et penere utseende, ønsker du bedre planløsninger eller har du andre målsettinger? Det er også lurt å planlegge spesifikke endringer. Hvis du ønsker å renovere kjøkkenet må du finne ut nøyaktig hva du er misfornøyd med og hva som vil gjøre deg fornøyd. Vil du bare male og legge nye fliser, eller vil du rive alt sammen og sette inn et helt nytt kjøkken? Hvis du har en plan klar vil det gjøre prosessen mye enklere når du må kontakte profesjonelle. Det vil også bli billigere for deg hvis du slipper å betale for at noen skal hjelpe deg med noe du egentlig kan gjøre selv.

Når du legger din egen plan er det også viktig å tenke på om du skal gjennomføre en stor del av prosjektet selv. Skal du være ansvarlig, eller skal du ansette en entreprenør som skal overse prosjektet? Når du bestemmer er det viktig å ta i betraktning hvor mye tid du har. Et slikt prosjekt vil ta mye tid, og hvis du ikke har mulighet til å bruke din egen tid er det like greit å ansette noen med en gang. De færreste klarer å overse et slikt prosjekt alene, og det er ikke noe galt i å få profesjonell hjelp.

Hvordan håndtere det finansielle?

Den finansielle delen av en renovering er nok det som skremmer bort de fleste Vi hører stadig vekk om hvor høye priser folk har betalt for å få drømmebadet sitt og liknende. Prisen trenger imidlertid ikke å ødelegge planene dine om drømmeboligen. De færreste av oss har nok penger i banken til å totalrenovere boligen, men det betyr ikke at det er uoppnåelig. De fleste ender opp med å søke om byggelån, og du finner masse god informasjon om dette på internett.

Etter at du har fått et mer detaljert budsjett kan du legge bort planene for en liten stund mens du finner en løsning på den totale kostnaden. Det første du må gjøre er å ta kontakt med en byggelånrådgiver. Vedkommende vil starte prosessen for deg, og hjelpe deg gjennom hele prosjektet. Vedkommende kan også hjelpe deg med å komme i kontakt med en dyktig takstmann. Takstmannen vil hjelp deg med å lage et mer detaljert prosjekt og kan hjelpe deg med å finne ut om planene dine er realistiske i forhold til prosjektet og ønskene dine.

Når du har funnet et realistisk budsjett vil din byggelånrådgiver hjelpe deg med å starte låneprosessen. I dag finner du hjelp til det beste lånet på internett.

Noen av de positive sidene med å søke byggelån er at lånet følger byggeprosessen. Utbetalinger kommer an på fremdriften av boligen og det dekker utgifter etterhvert som de kommer. En annen positiv side er at når boligen er ferdig renovert vil lånet bli omgjort til et boliglån.

Når lånet er innvilget

Du er klar for å starte ferden din mot drømmeboligen. Budsjettet er satt, planene er klare og lånet er godkjent. Selv om du har ansatt noen til å overse prosjektet er det viktig å huske at det er ditt hus. Pass alltid på at det blir slik du drømmer om. Det er ikke vits i å bruke så mye tid og penger på noe du ikke blir tilfreds med. Det skal være ditt drømmehus. Hvis du ikke er fornøyd med noe, gi beskjed og få det endret med en gang. Det er bedre å få det endret nå enn at du skal gå å irritere deg grønn over det i årene som kommer. Det er også en god ide å hjelpe til der du kan. Hvis det er en vegg som skal males, hvorfor ikke ta i litt selv? Det er gøy å se tilbake på noe du har gjort selv.

Renovering av boligen er en lang prosess, men ikke glem hva som venter. Det vil til tider være kjipt – støv, rot og mas. Det vil komme en dag når badet renoveres og du må sove hos familie fordi du ikke kan bruke toalettet eller ta deg en etterlengtet dusj. Uansett så vil alt slitet være verdt det når boligen er ferdig og du ser resultatet. Forestill deg at du går inn i den perfekte gangen din for første gang uten å høre hamring og dunking, eller at du lager den første middagen i det nye, moderne kjøkkenet ditt for så å legge deg i en ny seng – i ditt nye hus.

Scandilån er originalkilden