Spar energi – 14 energibesparende tips

Å spare energi handler ikke bare om å hjelpe deg selv med å spare strøm eller være mer energieffektiv – det er også en fin måte å spare penger på.

Vi vet alle at vi kunne gjort mer hjemme for å spare energi, men hvor skal vi begynne? Mens noen av de største energibesparelsene krever tid og penger, er det fortsatt mange livsstilsendringer du kan gjøre som vil spare deg for både energi og penger.

Med bare noen få enkle endringer i livsstilen din og i hjemmet ditt, kan du spare tusenvis av kroner på dine oppvarmings-, gass- og strømregninger.

Så, hvis du leter etter måter å redusere kostnadene dine på, prøv disse 14 gratis energibesparende tipsene.

Energibesparende tips for de elektriske apparatene dine

Slå av og trekk ut stikk-kontakten

Trekk ut stikk-kontakten på alle apparatene du ikke bruker regelmessig – selv ladere fortsetter å bruke strøm når de ikke lades. Sørg også for at du ikke setter apparater i standby-modus: det kan være lettere, men det er også en garantert måte å sløse med energi sammenlignet med å trekke ut stikk-kontakten.

Få barna involvert

Spill energibesparende spill med barna dine. Gjør dem oppmerksom på de stedene i hjemmet hvor energien blir spilt bort og hvor lysbrytere på lamper eller andre apparater er blitt stående på. Klikk her for å ta en titt på et omfattende utvalg av både taklamper, bordlamper, gulvlamper og mye tilbehør.

Gratis energibesparende tips

La solskinnet komme inn

På en solrik dag, trekk gardinene til side slik at solvarmen kan komme inn i huset ditt, men når det er kaldere eller solen går ned, ikke glem å trekke dem for slik at du holder varmen inne.

Hvordan spare penger ved oppvarming

Hold deg varm og reduser kostnadene

Ved å bare skru termostaten ned 1°C, kan du spare så mye som 600 kroner per år. Det kan også spare deg for mer penger enn å slå den av og på hele tiden. Det gjelder å bli kjent med og forstå tidsinnstillingene på termostaten din, noe som virkelig vil lønne seg.

Bruk varme klær innendørs

Hvis du bruker flere gensere, sokker og tøfler i huset og legger et ekstra teppe på sengen, vil du ikke bli fristet til å skru opp varmen.

Reduser vanntrykket på dusjen

En høytrykksdusj er en flott luksus å ha, men du vil bli overrasket over hvor mye vann den bruker – noen ganger enda mer enn et bad.

Vær effektiv ved matlaging

Spar tid og lag flere måltider samtidig

Hvis du skal bruke komfyren, lag flere måltider om gangen for å få mest mulig ut av å ha ovnen på. Hvorfor kaste bort varmen din?

Varm opp hjemmet med matlaging

La komfyrdøren stå åpen etter tilberedning for å la varmen varme opp kjøkkenet ditt. Komfyren kan avgi nok varme til å justere termostaten, en langt mer effektiv bruk av den lagrede varmen enn å bare blåse den ut av hjemmet ditt med en avtrekksvifte. Drømmer du om et nytt kjøkken? Her finnes et rikt utvalg i forskjellige typer kjøkken, en oversikt over de beste forhandlerne og mye inspirasjon som kan få drømmen om et nytt kjøkken til å bli en realitet.

La oppvaskmaskinen gjøre det skitne arbeidet

Unngå å skylle oppvasken i varmt vann. Spar vann og energi ved å bare tørke av kjørlene før de går inn maskinen.

Gjør det enkelt for kjøleskap og fryser

Å holde disse fulle betyr at de ikke trenger å jobbe så hardt og derfor bruker de mindre energi. Tom plass i kjøleskapet eller fryseren er ikke bare sløsing med plass, men også med energi.

Bruk den rette platen til den rette maten

Hvis komfyren har en liten platering, bruk en liten panne. Hvis du varmer opp et lite måltid i en stor panne, kaster du vekk mye energi. Omvendt, hvis du varmer opp en stor panne på den minste plateringen, er du mer sannsynlig til å ende opp med lenger oppvarming enn å spare penger og energi.

Flere tips for energieffektiv matlaging

Vær effektiv ved oppvask

Krymp regningene dine, ikke klærne dine. 90% av vaskemaskinens energiforbruk brukes til oppvarming av vannet, så hvis du vasker klærne dine ved 30-40 °C, sparer du betydelig med penger.

Heng opp klesvasken

Lufttørk klesvasken din i stedet for å tørke den i tørketrommel, spesielt hvis det er varmt i været eller mye vind. Det er ikke noe som lukter bedre enn lufttørkede klær.

Spar deg selv stryketid

Ta klærne ut av tørketrommelen før de er helt tørre – de vil strykes mye raskere og du vil bruke mindre energi på tørketrommelen din.