Spar penger samtidig som du gjør noe bra for miljøet

Vi ønsker alle å være miljøbevisste. Vi resirkulerer og gjenvinner som aldri før, og de fleste av oss er etter hvert blitt ganske bevisste på eget forbruk. Ikke bare kan miljøbevisste endringer være med å gjøre verden bedre, det kan også vise seg å bli en ekstremt god økonomisk investering. Og kombinasjonen av god samvittighet og litt tykkere lommebok er så definitivt ikke å forakte.

Skal du først investere i nye produkter til hjemmet, som for eksempel elektronikk og hvitevarer, kan du gjøre lurt i å velge et energibesparende alternativ. Hvite- og brunevarer står for omtrent 20 % av strømforbruket vårt, så her er det definitivt penger å spare på å velge miljøvennlig.

I Norge skal alle hvitevarer være energimerket. Det vil si at du som forbruker har mulighet til å finne ut hvor mye strøm produktet bruker før du kjøper det. Velger du produkter med lavt energiforbruk, vil du spare strøm, noe som igjen fører til lavere strømregning.

En stor utgift i dag vil gi inntjening på sikt

Selv om det er dyrt å skifte ut hvitevarer og belysning, kan det vise seg å bli en investering som på sikt vil lønne seg. At energibruken reduseres vil gi et hyggelig utslag på strømregningen, og tusenlappene du sparer vil fort kunne rettferdiggjøre ekstrautgiften. I tillegg er miljøgevinsten en uvurderlig innvestering i framtiden, miljøet og naturen.

Det er ikke alle som har flere tusenlapper i banken, og noen ganger kan vi ha bruk for litt ekstra penger. Da kan et forbrukslån fra www.forbrukslån.no være det som får deg over kneika og hjelper deg med å realisere oppussingsdrømmene dine. Med et forbrukslån fra Forbrukslaan.no kan du låne penger uten å stille sikkerhet i eiendeler eller personlig kapital. Låner du uten sikkerhet, betyr det at du kan bruke pengene på det du vil. Når du låner uten sikkerhet blir lånesummen lavere, og det vanligste er et forbrukslån på mellom 5000 og 500 000 kroner. Det er et godt alternativ, og en god måte å forsikre seg om at du får alt du ønsker deg når hjemmet skal pusses opp. Det finnes mange aktører på markedet, og det betyr at du som kunde kan forvente gode betingelser. På Forbrukslaan.no finner du alltid de beste tilbudene fra alle landets banker og utlånere.

Kjøkkenet er hjemmets hjerte

Kjøkkenet er et av de rommene vi oftest pusser opp. Den teknologiske utviklingen går lynkjapt, og nye produkter kommer på markedet hele tiden. Pusser du opp kjøkkenet har du virkelig mulighet til å kutte i strømregningen om du bytter ut noen av hvitevarene. Velger du den mest energivennlige fryseboksen, oppvaskmaskinen, stekeovnen, kjøleskapet, og belysningen, vil du kunne halvere strømforbruket til disse produktene. Dette vil utgjøre hundre-, og kanskje til og med tusenlapper, hvert eneste år. Og tenker du at et produkt i snitt har en levealder på fem år, er det virkelig penger å spare.

Vi er i ferd med å bli et ganske miljøbevisst folkeferd, og salget av energivennlige produkter øker raskt. En av grunnene til at de energibesparende produktene selger så godt, er at det ofte er en sammenheng mellom miljøvennlig og god kvalitet. De energibesparende produktene er ofte bedre isolert, de er laget av bedre materiale og har ofte robuste og slitesterke motorer, noe som øker levealderen betraktelig.

Se etter energimerking når du kjøper nye forbruksartikler

Energimerking av forbrukerartikler gir deg mulighet til å sammenligne produkter for å finne ut hvilket som er mest energieffektivt. Alle hvitevarer, lyspærer og biler i Norge skal ha energimerking. Energieffektivitet angis i form av en energi-klasse mellom A og G, der A er den beste, og G den dårligste. De har også en fargeskala som går fra mørkegrønn, lysegrønn, gul, oransje til rød. Energimerking av hvitevarer har eksistert siden midten av nittitallet, energieffektiviseringen har de siste årene vært betydelig, og derfor er energiklasse A+ og A++ blitt innført for kjøleskap.

Energimerkingen skal si noe om hvor mye energi apparatet bruker, dette er angitt i kWh, hvor stor kapasitet apparatet har og hvor mye støy det avgir.

Det miljøvennlige hjemmet

Miljøvennlig og bærekraftig er ord som gjør at verdien på boligen din raskt stiger, og når det først skal pusses opp er det mange som drømmer om en lavenergibolig. Det vil si en bolig med et energibehov på under 100 kwWh per kvadratmeter, som er omtrent halvparten av en gjennomsnittlig bolig. Dette oppnås først og fremst ved ekstra isolering av boligen, ved å skifte ut vinduene og ved å installere varmepumpe, miljøvennlig vedovn, biobrenselovn eller solfanger-anlegg. Velger du gode materialer med lang levetid slipper du også vedlikehold av boligen, noe som på sikt vil lønne seg økonomisk. Og det er de lange perspektivene som er viktig når du skal lage en miljøvennlig bolig. Utgiftene kommer til å være ganske store i starten, og du må regne med at det tar et sted mellom syv og ti år å få tilbake det du har investert. Om du ser bort fra verdiøkningen på boligen. For veldig ofte kan en miljøvennlig oppgradering av hjemmet føre til en verdiøkning av selve boligen.

Solfangere er den nye varmekilden

Installerer du solfangere i helårsboligen din kan du få opptil 15 000 kroner i støtte fra ENOVA. En solfanger omdanner energi til varme, i motsetning til et solcellepanel som produserer strøm. Solfangere varmer opp vann, som kan brukes til vannbåren varme og til tappevann. Selv i Norge, som er et land med mindre sol enn gjennomsnittet, vil en solfanger raskt kunne lønne seg. Installerer du et system som både gir oppvarming og varmtvann, vil en alminnelig husholdning kunne spare opp mot 8000 kroner i året. Det koster omtrent 30 000 kroner å installere en solfanger, men du får, som sagt, deler av dette beløpet refundert.

De små tingene

Selv om du ikke har råd til å gjøre kjempeinvesteringer er det fortsatt ting du kan gjøre for å bli mer miljøvennlig. Husk at mesteparten av energien du bruker går til oppvarming og varmtvann. Det vil altså si at den mest miljøvennlige energien er den vi ikke bruker, og her finnes det mye vi kan gjøre.

Skru av lyset og senk temperaturen i de rommene du ikke bruker. Gjesterommet trenger ikke være oppvarmet om det ikke bor noen der, og det samme gjelder soverommet på dagtid. Liker du å sove i et varmt soverom, kan du skru på varmen noen timer før du legger deg.

Tettelister er billig og effektiv energisparing. Monter listene rundt vinduer og dører for å hindre trekk og varmetap. I tillegg reduserer de støy, og hindrer at støv og pollen kommer inn i huset. Dette er en enkel måte å redusere oppvarmingsutgiftene på. Og du kan fint montere listen selv uten hjelp fra fagfolk.

For noen få hundrelapper kan du kjøpe en liten programmerbar enhet som lar deg tidsstyre radiatoren. Det gjør at du kan programmere radiatoren til å senke temperaturen om natten, og på dagtid når du er på arbeid, for så å øke den igjen i de timene du er hjemme. Husk også å skru av elektriske artikler du ikke bruker, og ikke glem at Standbyfunksjonen trekker strøm.

Sparedusjer er ikke det det de engang var, og du kan nå få gode sparehoder med godt vanntrykk. Og jo kortere du dusjer, jo mer energi sparer du.

Det aller enkleste grepet, er kanskje å bytte ut alle lyspærene med LED-lys. LED-lys bruker bare brøkdelen av energien til en klassisk glødepære, og de er også mye mer energieffektive enn sparepærene.

Støtte til miljøvennlig oppgradering av boligen

Gjør du omfattende energitiltak når du pusser opp kan du søke ENOVA om støtte til oppgraderingen. Alle som eier sin egen bolig kan få støtte til energirådgivning, oppgradering av bolig og energisparetiltak som for eksempel oppgradering av oppvarmingssystemet og etterisolering av boligen. ENOVA bruker hvert eneste år flere millioner kroner på energitiltak i privatboliger, og det finnes ingen grunn til at ikke noen av de pengene kan bli dine.

Hvis du fortsatt har en gammel oljefyr, betaler ENOVA deg 20 000 kroner for å fjerne den, om du erstatter oljefyren med et miljøvennlig alternativ. I tillegg vil du få ekstra støtte om du i stedet installerer varmepumpe, solfanger eller vannbåren varme.

Det er de små tingene

Det er summen av alt du gjør som gir de store utslagene, ikke én enkelt ting. Og når det kommer til å gjøre boligen mer miljøvennlig har vi alle et felles ansvar. For mange kan det være en utfordring, men det er viktig å huske at det er bedre å gjøre litt, enn ikke å gjøre noe i det hele tatt. Start med de små tingene. Ta en litt kortere dusj. Bytt til sparehode. Ikke kjøp småting og billige produkter du egentlig ikke har bruk for. Gjør i stedet større investeringer der du velger kvalitet og holdbarhet. Vent med å kjøre vaskemaskin, og oppvaskmaskin, til de er helt fulle. Dyrk din egen mat, i potter i vinduskarmen, i altankasser på balkongen eller i drivhuset i hagen. Tenk gjenbruk når du pusser opp. Slå av standby-knappen på fjernsynet, TV-boksen, DVD-spilleren og stereoanlegget.