Ting du bør ta hensyn til når du pusser opp din nye bolig

De to første og viktigste tingene som må være i orden i et hus er gjerne baderommet og soverommet, tett fulgt av behovet for å ha et fungerende kjøkken. Alt annet kan i den gitte stund anses som overflødig luksus.

De fleste vil ha vanskelig for hvor de skal begynne, når det kommer til disse tre viktigste rommene, men vårt tips er at du begynner med soverommet. Grunnen til dette er enkel. Når du skal jobbe døgnet rundt, så er det første som trengs, et sted hvor du kan trekke deg tilbake og slappe av mellom slagene.

Når soverommet først er i en god stand, med nødvendige møbler og utstyr til sengen, så kan du deretter legge ut på å lage deg et bad som kan brukes uten at noen synes det er ekkelt, og et kjøkken som faktisk kan brukes til å lage mat, og til å spise i.

Unngå de største tabbene når du fornyer soverom og senger

I eldre hus, som det har blitt bodd i en stund, så merker man ofte at standarder ute i landet har forandret seg, mens tiden på sett og vis har stått stille. Spesielt om du tar over et hus med møbler og det hele. Ikke la gamle senger og sengerammer stå igjen på ditt nye soverom. Skaff deg nye ting, akkurat når det kommer til sovingen. Ryggen din vil takke deg.

Dertil finnes det også flere andre faktorer som du bør ta hensyn til når du fornyer soverommet. Et av dem er at dette er en gylden sjanse til å putte inn nye vinduer med trippelt glass, i alle fall om du føler at det trengs. Hovedmotivasjonen er kanskje å begrense støy fra trafikken eller besværlige naboer, men du kan også ende opp med å kutte litt i strømregningen.

En vanlig trevegg med isolering har en varmegjennomgang på U 0,3-0,4 Watt, alt ettersom hvor tykk den er, og hvor godt den er isolert. Dertil kan nye vinduer med tre lag måles til en varmegjennomgang på U 0,9 Watt per kvadratmeter. Eldre vinduer vil derimot alltid prestere langt dårligere. Doble moderne vinduer klokker inn på U 1,2 Watt, mens eldre doble vindusruter kan ha en varmegjennomgang på opptil U 2 Watt per kvadratmeter.

Etter vinduene er tiden kommet for å fjerne passive lufteanlegg, som jo egentlig bare er hull i veggen, som lekker varme, og slipper inn lyder. Det trenger du egentlig ikke, siden det er langt bedre å bare åpne vinduet med jevne mellomrom, for å skifte ut luften på kontrollert vis.

Om du fyrer med ved på ett eller annet sted i boligen, så kan det nevnes at dette også vil ta hånd om luftingen, siden det stadig vil trekkes luft opp pipa, i alle fall på den kalde årstiden. Passive lufteanlegg bidrar til sammenlikning med et potensielt dårligere inneklima, så vel som at de skaper kalde områder på vegger, som så kan bli utsatte for mugg, når kondens setter seg i veggen.